Bluesten Park Community Center

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Hallandale Beach, Florida

Community Center, Band shell & Concessions

Site Area: 16½ Acres

Project Size (sq ft):  45,830 SF

To be completed:  Spring 2019

In 2014, the community passed a Citywide Parks Master Plan General Obligation Bond in the amount of $58.5 million to redesign and rebuild aging parks and to develop new parks. This urban park and community center is being funded through the GOB and is considered one of the program’s hallmark projects. Located in the downtown corridor, the park is at the center of a municipal complex including city hall, the police department headquarters and community library.

This multi-purpose community center offers something for everyone, including an indoor basketball court, modern civic wellness center, expansive space both for high and low impact exercises, weightlifting and strength training as well as spin cycling.  Also included are administrative offices, assembly community rooms as well as daycare and youth activity rooms for three different age groups: child, youth and teen. Additionally, a large recreational pool with (8) 75 feet competition lap lanes, waist high swim and zero entry  alongside a children’s water activity pool, all with dressing and shower room areas for both adults and family.

The following is a list of key factors agreed upon prior to commencement of the design process:

  • LEED Silver minimum goal (solar shade devises and large overhangs)
  • 1 story Concrete Tilt-up Wall Panels
  • Create a street edge
  • Views of park from wellness
  • Aquatics south facing
  • Tall floor to ceiling spaces
  • Industrial interior design (exposed steel joists, ducts, concrete floors)
  • Dynamic volumetric bold shapes conveying inside out concept
  • Bold colors and materials encouraged
  • Vertical exterior window proportions
  • Visual harmony with surroundings
  • Whimsical

The architectural palette is contemporary yet playful. Dynamic paralleling ‘edges’ frame similar programmatic types that generate dialog between the active activity and the more tranquil; with the framing boundary ‘edge’ serving as circulation.  A 72’ wide undulating translucent roof system sets forth volumetric progression to both evoke emotion and bring diffused natural light into the spaces below. The interplay of spaces with views inside and out provide for communal interaction with multi-generational occupants. This design aims to express the character of the south Florida region in which it will be built.